Snygg kyl & frys

Idag vill de flesta inte bara ha kyl utan även frys tillgänglig direkt i köket, och vill man dessutom ha gott om plats i både kyl och frys blir det att ställa in två fullstora pjäser i köket som kommer att dominera känslan i rummet. Det gäller alltså att välja med omsorg – kyl och frys som inte går i harmoni med resten av köket kan definitivt stjälpa en i övrigt behaglig köksinredning. En alternativ lösning är förstås att bygga in kyl och frys och dölja dem bakom paneler som får dem att se ut som vanliga köksskåp.

Siemens KG39EBI40
Siemens KG39EBI40

Det är mycket man ska ta hänsyn till när man väljer kyl och frys, och det är ju sällan en bra idé att automatiskt välja det snyggaste alternativet och strunta i om det faktiskt fungerar för de behov man har. Som tur är finns det flera tillverkare som satsar hårt på både estetiska värden, hög kvalité och funktionella lösningar – men smakar det så kostar det. En av de tillverkare som brukar bli nästan fånigt hyllad i de svenska inredningsreportagen är anrika Smeg, och Smegs produkter är inte bara snygga utan brukar också få höga poäng i tester som mäter produkternas kvalité och funktionalitet. Den kombinerade kyl-frysen Smeg FC370X2PE gjorde till exempel mycket bra ifrån sig i Råd & Röns senaste test.

Smeg är dock långt ifrån den enda spelaren på planen för den som vill ha ett kylskåp som både ett snyggt och praktiskt. Hos bäst i test, en sajt som väger samman testresultat från flera olika tester, hamnar Smeg FC370X2PE visserligen högt upp, men stiliga Siemens KG39EBI40, Siemens KG39EBW40 och Bosch KGE39BI40 ligger också där uppe på samma nivå. Alla fyra rankar mycket högt vad gäller funktionalitet, så här kan man inrikta sig på att helt enkelt välja den man tycker är snyggast. Siemens och Bosch har dock endast manuell avfrostning, medan Smeg har automatisk.

Retro och rötter

Gorenje, Bosch och Smeg är tre märken som båda har haft stora framgångar inom segmentet retro-inspirerade kylskåp och frysar.

Gorenje är en slovensk tillverkare som öppnade i den lilla byn Gorenje år 1950. Till en början tillverkade Gorenje endast jordbruksmaskiner, men år 1969 stod det första Gorenje-kylskåpet färdigt och resten är, som man brukar säga, historia. Gorenje Retro Collection består av tre olika produktlinjer: Funky, Chic & Romantic.

Bosch grundades på en bakgård i Stuttgart-West av Robert Bosch år 1886, fast hette på den tiden inte Bosch utan ”Werkstätte für Feinmechanik und Elektrotechnik”. Ett år senare kunde Robert Bosch stolt presentera världens första lågvoltsmagneto för gasmotorer. Till skillnad mot många andra storföretag håller sig Bosch utanför börsen. Bolaget ägs till 92% av stiftelsen Robert Bosch Stiftung. Detta innebär bland annat att Bosch inte behöver försöka hålla kvartalsrapportsfokuserade aktiehandlare glada utan kan tänka mer långsiktigt och egensinnigt – bland annat vad gäller produkten av kylskåp och andra vitvaror.

Smeg har sina rötter i den italienska regionen Reggio Emilia, där ”Smalterie Metallurgiche Emiliane Guastalla” grundades i byn Guastalla några år efter andra världskrigets slut. År 1997 lanserade Smeg en retro-inspirerad kylskåpskollektion med rundade dörrar och rejäla handtag som förde tankarna till 1950-talet. Kollektionen, som bestod av fem olika färgval, blev en stor succé och Smeg följde så småningom upp med kombinerade kyl-frysar och uttökade färgsortimentet till att inkludera bland annat rosa, gul och limegrön, plus diverse specialutgåvor.