Med fokus på funktion

En vanlig inredningsmiss är att man inreder ett rum utan att ordentligt tänka igenom hur det ska användas. Det kan till exempel bero på att man utan eftertanke följer konventionen (soffa + soffbord + teve i vardagsrummet, säng + garderob i sovrummet, och så vidare) eller för att man förälskat sig i en viss inredning eller inredningsstil och försöker kopiera den i det egna hemmet utan att fundera över om den här lösningen verkligen fyller ens reella praktiska behov.

skapEn av nycklarna till lyckad inredning av hemmet är att först fundera igenom hur man lever och vilka behov man har. Kommer det separata matrummet verkligen att användas för middagsbjudningar eller skulle familjen ha större nytta av att göra om rummet till något annat? Tar du verkligen långa avslappnade bad eller är du mer förtjust i idén om långa härliga badstunder bland bubblorna?

Tre tips för den som vill inreda med större fokus på funktion

Våga vägra vidsträckt vardagsrumsbord

Det finns inte någon lag som säger att man måste ha ett stort vardagsrumsbord. Fundera på hur ni använder utrymmet. Är ett klassiskt stort eller medelstort vardagsrumsbord den bästa lösningen för just det här vardagsrummet och de funktioner det ska uppfylla? I vissa fall är svaret på den frågan ja, i andra fall inser man att ens behov faktiskt uppfylls bättre av något annat. Man kan till exempel ha flera små bord som placeras ut där de behövs. Stapelbara småbord eller pallar gör det enkelt att ordna extra avställningsyta när man har gäster. Utan det stora dominerande vardagsrumsbordet får man ökad flexibilitet i rummet.

Tips! Små bord med solida sidor och lyftbart lock kan användas för att skapa dold förvaring i vardagsrummet. Här kan man stuva undan sådant som man inte vill la liggandes framme men som man ändå vill ha nära till hands i vardagsrummet, till exempel handarbeten, den fula men härliga mysfilten, och så vidare.

Gardiner

Gardiner kan fylla många olika funktioner, så innan man införskaffar ett par bör man fundera på hur man vill att de ska fungera. När man kommit fram till vilka funktioner som är prioriterade, vilka som är önskvärda, och vilka man absolut inte vill ha är det enklare att välja rätt gardiner för rummet.

  • gardinerGardiner kan användas som insynsskydd och för att slippa störas visuellt av sådant som pågår utanför fönstret, till exempel ljus från bilar. Fundera på om du vill att skyddet ska vara heltäckande eller om räcker med något som bara ger viss skydd.Mörkläggningsgardiner kan användas för att helt blockera ljusinsläppet. Praktiskt i sovrum och där man vill kunna titta på film utan att bli störd av ljus utifrån.
  • Gardiner kan användas som ljuddämpare. De kan begränsa hur mycket ljud som kommer in utifrån och hur mycket ljud som slipper ut från rummet. Dessutom kan de bidra till en mer dämpad akustik inne i själva rummet.
  • Gardiner kan minska ned mängden värme som försvinner ut ur rummet via fönstren och eventuella springor kring fönstret. Tänk dock på att tjocka värmeisolerande gardiner inte bör få hänga ned framför värmeelement.Om du har krukväxter på fönsterbrädan, var varsam så att du inte skapar ett område mellan den fördragna gardinen och fönstret som är för kallt för dem.

Koordinerad utomhusbelysning

När man hör ett konstigt ljud i mörkret utanför sitt hus är det bra att ha möjlighet att snabbt och enkelt slå igång flera olika lampor så att ett stort område blir upplyst – inte bara en liten entrélampa som lyser upp området kring ytterdörren och inte så mycket mer. Att snabbt kunna lysa upp ett stort område eller flera olika områden kring huset ger ökad säkerhet. Det är därför bra att installera flera olika ljuskällor på tomten och se till att alla kan styras från samma centrala punkt i huset. Du ska inte behöva springa runt och hitta rätt strömbrytare för varje lampa.

För den som vill vara extra avancerad finns trådlösa alternativ som gör det möjligt att tända och släcka individuella lampor trådlöst. Vissa lösningar går till och med att koppla till mobiltelefonen, men man bör inte helt förlita sig på mobiltelefonen, du vill kunna tända dina lampor även utan mobiltelefonen.

När det gäller utebelysningar är det viktigt att belysningen är tillräckligt stark och fri från störande reflexer. Man kan installera mysbelysning som komplement.