Färgval

Se till helheten

Hela rummet

Man får oftast ett bättre resultat om man redan från början ser rummet som en helhet när man väljer färger, istället för att välja ut enskilda objekt som kanske är jättefina var för sig men som inte fungerar bra ihop.

Att hålla sig till ett fåtal färg kan ge strålande resultat.
Att hålla sig till ett fåtal färg kan ge strålande resultat.

Hela hemmet

Kommer du att se in i rummet från andra delar av hemmet?

När du är i rummet, kommer du att se andra delar av hemmet?

Rummen i våra hem är sällan isolerade öar, och hemmet brukar kännas mer harmoniskt om man tar detta i beaktande när man väljer färger.

Vad gäller rum i hemmet som faktiskt är mer av isolerade öar rent visuellt, till exempel ett sovrum där dörren hålls stängd, kan man ta sig större friheter. Det kan vara härligt att leka med kontraster. Om man till exempel har ett hem som i stora delar är färgsprakande och fyllt av föremål, rörelse och aktivitet kan det vara intressant att inreda sovrummet precis tvärt om. En mild färgskala och få föremål kan tydligt signalera till kropp och sinne att nu kliver jag in i min oas – ett rum avsett för lugn och återhämtning.

Belysning

Belysning har en enorm betydelse för hur vi upplever färger och färgkombinationer. Man bör därför alltid ha belysningen i åtanke när man väljer färg. Tänk också på hur ljuset förändras under dygnet och under årstiderna.

Kontrastfärger

kontrastKontrastfärger använda på ett smart vis kommer att förstärka varandra och ge rummet liv och balans snarare än kriga med varandra om uppmärksamheten. Har man till exempel ett rum som går i milda nyanser av din favoritfärg kan ett eller några få väl valda inslag från andra sidan färgcirkeln vara det som verkligen lyfter fram favoritfärgen. En mild grön tapet som skulle se urtvättad eller intetsägande ut på egen hand kan till exempel komma till sin rätt i ett rum där man placerat ut några strategiska klickar av rött eller orange.

Kill your darlings

Att man har fem möbler man älskar vanvettigt mycket innebär tyvärr inte automatiskt att de fungerar bra ihop färg- och formässigt. Ibland blir det bättre om man väljer ut en av favoriterna och låter den sätta stämningen för resten av rummet.

Litet och mysigt eller stort och luftigt?

Generellt brukar mörka väggfärger göra att ett rum känns mindre, medan ljusa väggar skapar en öppnare, rymligare och luftigare känsla. Fundera på hur rummet ska användas och vilken känsla du vill eftersträva.

Färglära

Det finns många teorier kring hur olika färger påverkar det mänskliga psyket, men vi är också individer med personliga erfarenheter och preferenser.

Fundera kring hur du själv och eventuella övriga familjemedlemmar brukar påverkas av olika färger i olika situationer och utgå från det. Det finns till exempel många färgguider som hävdar att det är svårt att komma till ro i ett sovrum som domineras av starka röda färger, men samtidigt finns det gott om exempel på personer som älskar att dra sig tillbaka och ladda sina mentala batterier till ett rött sovrum som de associerar med värme, kärlek och ombonad livmoderstrygghet.

Om du känner dig avslappnad i ett sovrum med starkt röda väggar och upplever vita eller ecru väggar som kalla och institutionella, våga landa i den känslan och använd den som vägledning när du inreder sovrummet.