Inreda badrum

Att göra om ett badrum kan kosta rejält med pengar och har man bara ett badrum är det väldigt mycket krångel förenat med att försöka klara sig utan badrum – eller med ett halvfungerande badrum – medan kritiska delar av renoveringen pågår.

badrumOm det kliar i fingrar att riva ut allt och helrenovera är vårt tips därför att du tänker över saken ett varv till och funderar på vad som går att göra med hjälp av mindre drastiska åtgärder. Ibland är det helt enkelt så att en rejält renovering är vad som krävs, men i andra fall går det faktiskt att förvandla ett omysigt och opraktiskt badrum till en oas i vardagen med tämligen enkla medel.

En av nycklarna till att bli nöjd med sitt badrum utan helrenovering kan vara att tillåta sig själv att spendera en del av den tänkta renoveringsbudgeten på att köpa nya fina detaljer till badrummet – utan att gräma sig över vad det kostar. Konstigt nog känns det ofta enklare att lägga 50 000 kronor på att renovera ett badrum trots att det varken är byggnadsmässigt nödvändigt eller kommer att höja värdet på bostaden med motsvarande belopp, än att lägga 10 000 kronor på att fixa till badrummet utan någon genomgripande renovering. Många av oss är drillade till att renoveringar är smarta och värdehöjande medan den som lägger pengar på lyxiga hotellhandukar och doftljus kommer att hamna i lyxfällan och få gråta ut i reklamteve på bästa sändningstid. Sanningen är ju förstås att världen inte är så svartvit. Ibland är det bäst att jobba med vad man har och göra det bästa av situationen.

Så, här kommer några av våra tips för dig som vill piffa till badrummet utan att behöva gå igenom en allvarlig badrumsrenovering.

Våga rensa

Är ditt badrum hopplöst litet och dåligt planerat, eller är det så att du försökt trycka in alldeles för mycket saker och funktioner där?

Ta en titt på varje sak i badrummet med kritiska glasögon och fundera på hur viktig den är för dig och resten av hushållet.

  1. Är det här något jag egentligen behöver?När använde jag senast locktången? Varför har jag fyra halvfulla schampoflaskor, två sorters balsam och tre olika inpackningar liggandes? Ge bort, donera till välgörenhet eller ta till avfallscentralen. Eller bestäm dig för att målmedvetet göra slut på alla halvfulla flaskor under de kommande veckorna och inte köpa in något nytt förrän du lyckats.

    Tips! Kvinnojourer och härbärgen för hemlösa brukar vara glada över att få schampo och liknande så länge det rör sig om rena och fräscha saker. Gamla spruckna tvålar → nej. En flaska balsam du använt en klick av innan du insåg att produkten inte passade din hårtyp → ja.

  2. För saker du inte vill göra dig av med, fundera på om de måste bo i badrummet om det är badrummet som är den kritiska och mest överbelastade punkten i ditt hem.Kanske skulle det gå att ordna ett vackert litet sminkbord med underförvaring i sovrummet istället för att fylla badrummet med alla förvaringslösningar som krävs för att husera skönhetsattiraljerna? Kanske finns det möjlighet att sätta in ett låsbart miniskåp i hallen eller städskåpet för säker förvaring av mediciner? Behöver jag verkligen ha vågen tillgänglig varenda dag, eller skulle den kunna packas undan?

Enhetlighet

Enhetlighet och harmoni är mer vilsamt för ögonen än spretighet och kaos. Välj ut de produkter du tycker är vackra och som känns harmoniska att titta på. Dessa får stanna kvar som de är. För övriga, ordna mer harmoniska förvaringslösningar även om det innebär en viss ansträngning. Man kan till exempel hälla över schampo, balsam, inpackning, duschtvål, hudkräm, med mera på vackra och matchande burkar och flaskor istället för att låta badrummet domineras av ett gäng fula plastflaskor i hysteriska färgkombinationer. Parallellt med detta kan man se över möjligheter att ordna dold förvaring för sådant som idag står framme. Man kan till exempel bygga ett litet skåp till toalettborsten så att man slipper se den.

bad rumObs! Varning för glaskärl i badrummet. Det är lätt att råka tappa något mot hårt golv eller badkarskant när man är blöt och intvålad.

Gröna växter

En prunkande grön växt innebär ett stort kliv mot den eftertraktade spa-känslan. Många badrum är mörka, så välj växt med omsorg. Om det helt saknas naturligt ljus kan du behöver köpa två växter och regelbundet rotera dem mellan badrummet och en ljusare del av hemmet.

Gör badrummet mindre standard

  • Är den enda ljuskällan en enkel rund lampa som sitter på väggen ovanför handfatet? Byt ut den mot något roligare och fundera samtidigt över vilka möjligheter du har att addera fler ljuspunkter i rummet.
  • Har du en vanlig enkel rektangulär spegel över handfatet? Byt ut den mot något roligare eller sätt en fin ram kring spegeln för att piffa upp den. Kanske behöver du även sätta in en helfigursspegel för att få rummet att kännas större? Tänk dock på att många inte gillar att se sig själva i spegel när de sitter på toaletten – välj spegelns placering med omsorg.
  • Byt ut tråkiga standardknoppar och handtag mot varianter som ger badrummet mer liv och personlighet.
  • Vad skulle det kosta att byta ut standardhandfatet och blandaren mot något elegantare, om du ser till att behålla befintligt rörsystem? Det behöver inte bli särskilt dyrt och brukar göra en enorm skillnad.

Är en renovering trots allt nödvändig? Tveka inte att kalla in fackfolk

Är ditt badrum i ett läge det en renovering är den bästa lösning? Tveka i så fall inte att ta hjälp av proffsen – att lägga pengar på att få saker fackmannamässigt utförda kan spara dig mycket problem framöver.

Badrummet är en del av huset där man inte riktigt kan kosta på sig att göra några charmigaf nybörjarmisstag – åtminstone inte vad gäller fuktspärrar, rördragning och liknande. Om du råkar välja en nyans av griege som känns lite menlös efter några veckors användande är inte det någon katastrof, om du däremot orsakar en vattenskada hos grannen eller får mögel i väggen kommer ditt försäkringsbolag att vara snabba med att konstatera att ditt entusiastiska hemmafixande av badrummet inte nådde upp till fackmannamässig höjd och att de därför inte behöver täcka dina kostnader.