Inreda kök

Här är några av våra bästa tips för dig som går i köksinredartankar. Förhoppningsvis hittar du några guldkorn som passar dig, ditt kök och dina köksvanor!

koksinredningVad behöver du?

Det är lätt att falla platt för alla fantastiska köksbilder som snurrar runt på Instagram, Pinterest och inredningssajter men passar dina favoriter ihop med hur du faktiskt använder ditt kök?

En bra start är att fundera igenom vad köket egentligen ska användas till och vilka uppgifter som är prioriterade. Laga vardagsmat eller mest bara helgmat? Sylta, safta, stoppa korv och baka? Äta mat – eller görs det ändå oftast i någon annan del av huset? Finns det ett köksbord i köket, och är det i så fall hemmets enda matbord? Läsa läxor? Ha middagsbjudningar? Spela spel? Pyssla, sy och liknande?

Utgår ifrån hushållets reella behov, och glöm inte bort behov av förvaring – inklusive förvaring av kyl och frysvaror.

Renlighet

kokRenlighet är a och o i ett kök, så undvik lösningar som innebär att köket blir svårare att hålla rent – oavsett hur snyggt det ser ut på bild. Detta gäller allt från golvmaterial till arbetsytor och inredningsdetaljer.

Ett exempel på en vanlig fälla är att vilja ha väldigt mycket stående framme med öppna hyllor och små stilleben på köksbänkarna. Sådana lösningar kräver vanligen en kombination av en väldigt bra köksfläkt och regelbundet skrubbande för att inte allt ska täckas av ett tjockt lager stekos som diverse partiklar fastnar i.

Detta innebär inte att varenda pryl måste vara undangömd i stängda köksskåp, men välj med omsorg vad som ska stå framme och fundera igenom hur mycket tid och energi du är villig att lägga på att hålla rent.

Funktionalitet

Om du ska inreda ett kök från grunden rekommenderar vi att du tar en titt på de studier som visar hur vi vanligen rör oss i ett kök. Det finns bra anledningar till att svenska 1900-talskök tenderar att ha diskho och spis nära varandra och kylskåpet något steg därifrån, att man har placerat minst en avlastningsyta intill spisen, och så vidare.

Var snäll mot dina kryddor

Att ha kryddhyllan ovanför spisen är långt ifrån idealt eftersom värmen gör att kryddorna åldras snabbare. Det finns idag många alternativa lösningar som är bättre, till exempel särskilda insatser för kökslådor som gör att de passar för förvaring av lätt åtkomliga kryddburkar. Det finns också magnetringar som kan användas för att fästa kryddburkar på kylskåpet. För ökad harmoni på kylskåpet, köp magnetiska kryddburkar som passar kylskåpets stil och flytta över dina kryddor till dem istället för att använda den brokiga samling av brukar, askar och påsar som kryddorna säljs i.

Slarva inte med valet av bänkskivor

Om du vill kunna ställa varma stekpannor, plåtar och grytor direkt på bänkskivan är det viktigt att du väljer ett bänkskivematerial som kan hantera detta. Väldigt många populära bänkskivor är inte anpassade för att tåla den här sortens slitage, och det är definitivt inte så att dyra bänkskivor alltid är tåligare än billiga.