Finansiera renoveringen

finansiera-renoveringAtt renovera hela eller delar av ett hus är både tidskrävande och kostsamt, samtidigt som det naturligtvis är roligt också. Utav alla rum så är kök och badrum de i särklass dyraste rummen att renovera. Ett normalstort kök i en villa kostar ca 70.000 kr – 200.000 kr med vitvaror, om du gör mycket av jobbet själv. Ett badrum måste i regel renoveras fackmannamässigt av en hantverkare, annars gäller inte hemförsäkring mot fuktskador och läckage. Ett badrum kostar allt från 30.000 – 100.000 kr att renovera, beroende på storlek och val av material.

För att finansiera dyrare renoveringar så finns det två vanliga alternativ.

Belåna bostaden

Om du har bott en längre tid i din bostad och betalat av en del av bolånet, så kan du belåna din bostad för att få pengar till renoveringen. Det som händer är att skulden på huset höjs men eftersom du renoverar det så ökar också värdet på huset i de allra flesta fall.

Fördelen med detta är att pengarna läggs i huset och räntemässigt blir det billigt då bolåneräntan är förhållandevis låg i jämförelse med andra lån och krediter.

Ansök om privatlån

Ett privatlån är en form av blancolån, ett lån utan krav på säkerhet. Du ansöker om det belopp du behöver hos en bank eller långivare och sedan görs en kreditupplysning. Du behöver inte ange vad du ska ha pengarna till och bankens bedömning görs helt utefter din rådande ekonomi, din inkomst och dina skulder.

Tips! Du kan jämföra både bolån och privatlån på Sverigekredit, för att sedan ansöka direkt på nätet.

Om du blir beviljad ditt lån så betalas pengarna ut ca 3-5 dagar efter att lånekontraktet är signerat. Du kan sedan börja din renovering och förnya ditt hem. Nackdelen med privatlån är att räntan är mycket högre, ofta runt 5-8% för en person med ”normal” ekonomi. Det viktiga att tänka på är att försöka betala av lånet så snart som möjligt, för att hålla nere räntekostnaderna.

Planera och budgetera

Innan du ansöker om finansiering till din renovering så är det viktigt att du tar reda på exakt vad allt kommer att kosta. Du måste även räkna med att det tillkommer oväntade utgifter under renoveringen, speciellt när det gäller badrum och kök. När man river dessa rum så hör det till vanligheterna att man stöter på dolda fel, att mer måste rivas än planerat och att saker måste byggas om.

Undersök vad allt kommer att kosta och ta in offerter från hantverkare. De kan också ofta se om det finns risk för att något behövs byggas om och bytas ut utöver det du planerat. Om renoveringen inte planeras och budgeteras så finns risk att kostnaden övergår det finansierade beloppet och renoveringen kan då hamna i ett dödläge. Det finns många fall där familjer fått sluta mitt i renoveringen, för att sedan leva och bo på sin ”byggarbetsplats” i månader, ibland även år.