Smarta förvaringslösningar

trabokLådor som ser ut som böcker

Om man vill ha ”hemlig” förvaring av småsaker i bokhyllan finns det askar att köpa som ser ut som böcker. Allt från små askar i pocketstorlek till rejäla tegelstensromaner som är tänkta att förvaras liggandes i bokhyllan och som kan svälja en hel del av sådant man vill ha enkelt tillgängligt men ändå inte ha liggandes framme.

Göm saker bakom tavlorna

Fäst en tavla med gångjärn istället för att hänga upp den som vanligt. Sätt sedan små krokar bakom tavlan som du kan använda för att hänga upp nycklar och annat smått. Det är till exempel en bra lösning i hallen för nycklar man gärna vill ha lättillgängliga men samtidigt inte vill ha hängande synliga.

Samma lösning fungerar bra med en spegel på gångjärn istället för en tavla. Det går till exempel att ordna en bra samlingsplats för örhängen och andra smycken bakom spegeln. Om du inte vill göra många hål i väggen, fäst alla småkrokarna på en träplatta och fäst sedan träplattan mot väggen. På så viss klarar du dig med färre hål.

Förvara i möblerna

kokssoffaSedan urminnes tider har traditionella svenska allmogehem inretts med sittbänkar som även fungerar som förvaring. Man lyfter på bänkskivan och därunder döljer ett förvaringsutrymme. Den klassiska kökssoffan är sprungen ur den här traditionen – en multifunktionsmöbel som fungerar som soffa och för förvaring av kuddar och sängkläder dagtid och sedan förvandlas till en säng när det är dags för sömn.

På senare tid har intresset för den här typen av möbler vaknat på nytt i de svenska hemmen. Du kanske inte är sugen på att försöka införliva en pinnsoffa i din inredningsstil, men det finns massor av andra varianter att välja mellan för den som är ute efter dold förvaring. En lyxig stoppad sittbänk vid fotändan av sängen ger härlig hotellkänsla, så varför inte köpa en variant där du kan lyfta på locket och stuva undan extra kuddar, pyjamaskläder, nattlinnen, tofflor och annat när det inte används?

Ett annan möbel som blivit poppis är pallen med solida sidor och lyftbart lock. Den ger en extra sittplats i vardagsrummet och går samtidigt att använda för att stuva undan sådant man inte vill ha framme. Denna typ av pall går att köpa i många olika storlekar, och vill man går det att inreda med fack i förvaringsdelen.

Maxa städskrubben

Är du lycklig nog att ha en städskrubb, klädkammare eller liknande förvaringsutrymme i bostaden? Låt det inte bli ett rörigt gömställe där allt möjligt trycks in huller om buller utan se till att utnyttja varenda tillgänglig kubikcentimeter på bästa vis. Man kan till exempel sätta krokar på insidan av dörren för att skapa ytterligare ett utrymme för förvaring. Det finns också smarta hållare att köpa för särskilda ändamål, till exempel hållare som skruvas fast på insidan av dörren (eller en vägg) och som passar prefekt för dammsugarslangen.

Bonustips: Se till att skrubben får bra belysning. Ju bättre belysning, desto enklare att hitta det du behöver.

Platsbyggda förvaringslösningar

Platsbyggda förvaringslösningar är räddningen för att ta till vara på ”omöjliga” utrymmen i huset, eller fixa bra förvaring i ett gammalt hus där väggar och golv inte är helt raka. Det är inte gratis att anlita en snickare, men man får å andra sidan en förvaringslösning som passar hemmet perfekt och som verkligen utnyttjar hela den tillgängliga ytan. Platsbyggd förvaring är till exempel idealisk för rum med snedtak.

Bygg in trappen

En öppen trapp kan vara estetiskt lockande, men i många fall innebär det också en hel del förlorad boyta som inte riktigt går att använda till något. Genom att bygga in trappan kan man skapa förvaringsutrymme och göra trappen mer säker för småbarn och små husdjur.

Under sängen

Att panikgömma undan saker under sängen fungerar bra kortsiktigt, men skapar över tid lätt ett dammråttebo eftersom det blir svårare att komma åt att städa under sängen. En mer långsiktig lösning är att bygga in sängen så att man skapar ett slutet förvaringsutrymme som håller dammet ute. Denna lösning passar extra bra i barnrum eftersom det skapar spel-, böcker- och leksaksförvaring som är på barnets egen nivå.