Inreda hallar

Hallen är gränslandet mellan ute och inne, mellan snöslask och parkettgolv, mellan stövletter och mystofflor. Hallen är det första som möter oss när vi kommer hem och det sista vi ser när vi lämnar huset.

Golvet

hallHallen är ett utrymmet som ofta utsätts för en annan typ av slitage än resten av huset. Vi kliver in med vinterkängor där rispigt smågrus fastnat under de grova sulorna, vi blöter ned golvet med smältande snö och vi drar in frätande vägsalt. Det är därför viktigt att välja ett golvmaterial som kan hantera allt detta och som dessutom är enkelt att hålla rent. Ibland är den bästa lösningen inte att välja ett så starkt material som möjligt utan istället inse att golvet kommer att nötas och välja ett material som kan åldras med stil.

Glöm inte bort dörren

Insidan av dörren har en enorm påverkan på hur vi upplever hallen, men trots detta är det många som renoverar hela resten av hallen från golv till tak utan att ens fundera över om den gamla trogna ytterdörren kanske borde få lite kärlek?

Om du har en bra säkerhetsdörr av god kvalité finns ingen anledning att byta ut den, däremot kan man fundera över om det är idé att fixa till den rent estetiskt, till exempel genom att måla eller lacka den, byta ut handtag med mera, och låta dörren bli en integrerad del av resten av hallen.

Förvaring

Det är lätt att hamna i en kapprustningssituation där man skaffar fler och fler förvaringslösningar till hallen och som ett trollslag tämligen omedelbart fyller upp dem till bristningsgränsen, så att man finner sig själv fantisera om ännu bättre förvaringslösningar, och så vidare. Enda sättet att ta sig ur det ekorrhjulet är att sätta ned foten och inse att den stackars hallen inte kan svälja allt.

  • Fundera igenom vad som verkligen behöver befinna sig i hallen och vad du ska göra med resten.
  • hallarOm du bara använder den allra tjockaste vinterjackan för långpromenader en gång i månaden under vintern, måste den ständigt hänga i hallen? Inled månadspromenaden med lite extra benmuskelträning och hämta upp jackan ur källarförrådet istället.
  • Låt hallen skifta efter säsong – packa undan allt som inte hör till säsongen.
  • Låt varje familjemedlem välja ut sina säsongsfavoriter. Att en person äger tio par handskar behöver inte innebära att tio par handskar ska befinna sig i hallen.
  • Ett mer slimmat utbud av kläder, skor och väskor i hallen ser inte bara snyggare och mer harmoniskt ut, utan sparar också tid på morgonen eftersom det inte finns lika mycket kaos för saker att försvinna i.
  • Var sak på sin plats. Se till att det finns galgar, krokar eller lådor för allt, samt sko- och stövelförvaring. Undvik lösningar som består av stora öppna hyllplan där man kan knöla in allt möjligt på ett rörigt vis. Ofta fungerar det bättre att ställa upp förvaringsbackar eller liknande på hyllan så att det går att sortera upp sakerna. Varje familjemedlem kan till exempel ha en låda på hatthyllan för mössa, vantar, keps, yllesockor och annat smått.
  • För barn som är stora nog att helt eller delvis klä på och av sig själva sig själva bör man ordna förvaring på deras egen höjd, så att de tidigt kan få in rutiner kring att hänga upp jackan, lägga vantarna i lådan, och så vidare. Ja, hallen kommer att vara skådeplats för stressiga tisdagskvällar i gråmulen november då blotta idén om att den skrikande, övertrötta och hungriga fyraåringen som ålar på golvet skulle kunna hänga upp sin egen jacka känns som science fiction, but this too shall pass.