Inreda sovrum

Hur vi inreder vårt sovrum kan ha en enorm effekt på vårt välmående och sovrummet är definitivt inte ett rum som förtjänar mindre engagemang än till exempel köket eller badrummet. Att få tillräckligt med sömn av god kvalité är något många har problem med, och det hjälps knappast av att sovrummet känns som en kaotisk och rörig plats som man inte gärna drar sig tillbaka till för att slappna av och mysa innan det är dags att faktiskt sova.

sovrumOavsett om man är ensamboende singel som kan breda ut sig helt obehindrat över hela sovrummet eller ingår i en småbarnsfamilj vars sovrum ska husera allt från mardrömströstning till söndagsmorgonsmys för fem personer finns det mycket att vinna på att sätta sig ned och fundera igenom vilka behov, önskemål och preferenser man har innan man ger sig i kast med sovrummets inredning.

Det är bra att vara realistisk när man planerar sitt sovrum istället för att fastna i ett improduktivt tankescenario om hur saker borde vara. Om det till exempel är så att man har ett barn som kommer vandrandes in nästan varje natt kan det vara idé att faktiskt ta med detta i beräkningen när man inreder istället för att hoppas på att nästa månad ska vara den då de nattliga rockaderna får ett slut. Man kan till exempel fundera på om det finns möjlighet att ordna med en extra sängplats i sovrummet så att alla kan få plats utan att behöva tränga ihop sig i en enda säng, med allt vad det innebär av störd sömn och oergonomiska ställningar.

Här är några tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet när man inreder sitt sovrum – förhoppningsvis hittar du något som passar dig!

 • Prioritera sovrummets viktigaste funktioner och inred efter dem.Det kan kännas lockande att låta sovrummet blir en förvaringscentral för massor av saker man vill få undan från resten av hemmet, men sådana lösningar kan lätt störa sovrummets mysighet och få det att kännas mer som att man sover i en kombinerad klädkammare och förråd.

  Handen på hjärtat – måste du verkligen behålla alla de här sakerna? Om du inte vill eller orkar rensa ut just nu, finns det någon möjlighet att lagra saker någon annan stans än i sovrummet även om det innebär lite extra omak att gå ned i källarförrådet nästa gång du behöver den där röda festhandväskan som används två gånger per år?

 • Lägg till levande gröntLevande växter renar luften, släpper ifrån sig syre och ger en ombonad och fräsch känsla i sovrummet. Du behöver varken vara trädgårdsmästare eller ha gigantiska fönster för att hålla några tåliga gröna växter vid liv i sovrummet. Gå till en välsorterad planthandel och be experterna om råd, de kan till exempel ge tips på lättskötta växter som passar ljusförhållandena i ditt sovrum.
 • sov rumHa flera olika ljuspunkterSovrummet är inte till för att genomföra kirurgiska ingrepp så det finns egentligen inte någon anledning att ha en stor centrerad taklampa där som ger ett skarpt sken och lyser upp varje vinkel och vrå. Satsa på flera olika småbelysningar istället och gör det lätt att slå på och av dem.

  Är man två personer som ska samsas i sovrummet är det bra med två sänglampor vars riktning kan justeras så att man stör sin sängkamrat så lite som möjligt när man fastnar i den nya deckaren.

  Om du vill ha levande ljus i sovrummet, tänk på risken för att somna ifrån dem. Placera ljusen på ett brandsäkert vis och välj stabila ljus som inte kan vippa. Underlaget och området kring ljusen ska vara brandsäkert, det ska inte finnas något i närheten som kan blåsa in eller falla ned på ljusen, och man ska inte placera för många ljus intill varandra eftersom de kan påverka varandra och flamma upp.

 • Gör något åt klädhögenHanden på hjärtat – är det möjligen så att ditt sovrum innehåller en stol, pall eller liknande som knappt går att se för att den är så täckt av kläder. Eller är det kanske ännu värre och delar av ditt golv har förvandlats till en så kallad golvderob?

  Här handlar det återigen om att vara ärlig mot sig själv. Vi har nog alla fantiserat om att vi över en natt ska förvandlas till någon som aldrig låter berg av kläder byggas upp, men är det sannolikt att en sådan transformation faktiskt kommer att ske?

  Ta istället en titt på de klädhögar som för närvarande ligger och ruvar i ditt sovrum och analysera vad det rör sig om, så att du kan klura ut lämpliga lösningar. Handlar det om att du behöver någonstans att förvara kläder som är använda men ännu inte smutsiga nog att hamna i tvättkorgen? I så fall kan det vara idé att ordna med en klädhängare eller krokar för sådana kläder och låta dem få sin bestämda plats. Tänk på att det inte finns någon lag på att denna förvaring måste ske i sovrummet.

  En bestämd plats för använda kläder gör det också enklare att sätta en gräns för hur många plagg som får befinna sig i detta limbo innan du måste tvinga dig själv att använda dem på nytt, hänga in dem bland de rena kläderna eller skicka på tvätt.