Ann Wolff (Ann Wärff)

Anna Wolff – kvinnan bakom ljuslyktan Snöboll från Kosta Boda

Ann Wolff är en tysk-svensk glaskonstnär, skulptör, tecknare och målare som bland annat arbetat vid Kosta, Kosta Boda, Pukeberg och Stenhytta glasbruk. Under perioden 1960-1985 hette hon Ann Wärff. Hon är bland annat känd som upphovsmakaren till den enormt populära värmeljuslyktan Snöboll som hon tog fram för Kosta Boda år 1973.

Ann Wolffs glaskonst finns på plats i både Röhsska museet i Göteborg och Nationalmuseum i Stockholm. År 2002, samma år som hon fyllde 65, kom den första boken om hela Ann Wolffs verksamhet ut i bokhandeln. Det är en monografi skriven av fem olika författare och designade av Wolffs dotter, den grafiska formgivaren Amanda Wärff.

Bakgrund

Ann Schaefer föddes i Lübeck, Tyskland den 26 februari 1937. Hennes föräldrar var lärarna Bruno Schaefer och Lore Wolff-Gorki.

Ann och hennes syskon växte upp under och efter andra världskriget, i ett krigshärjat Lübeck där det var ont om det mesta. När fadern Bruno år 1945 återkom från krigstjänsten arbetade han under en period som skräddare istället för lärare för att försörja familjen. Ann har berättat att de tre syskonen hjälpte till med att sprätta isär och färga om gamla kläder, som fadern sedan sydde om till jackor och reste på ut på landet med. Hos bönderna ute på landsbygden kunde han byta jackorna mot mjöl och korv.

Ann Schaefer utbildade sig under åren 1958-1960 på Hochschule für Gestaltung Ulm i Västtyskland. Detta var en högskola för formgivning som hade högt anseende internationellt och som har sått som förebild för många andra designutbildningar runt om i världen.

1960 gifte sig Anna Shaefer med Göran Wärff och tog hans efternamn. Tillsammans flyttade de samma år till Sverige för att arbeta som formgivare vid Pukebergs glasbruk.

Sverige

Vid Pukebergs glasbruk arbetade Göran med glas medan Ann arbetade som grafisk formgivare och bland annat tog fram Pukebergs glasbruks logotyp.

År 1964 började makarna arbeta under Erik Rosén på Kosta glasbruk, och där formgav de bruksglas tillsammans. Till exempel tog de gemensamt fram servisserien Brava. 1968 erhöll makarna Wärff Lunningpriset för sitt bruksglas.

Ann och Göran stannade kvar på Kosta glasbruk även efter att det år 1975 blivit Kosta Boda. Äktenskapet upplöstes år 1973, men Ann behöll efternamnet Wärff fram till 1985.

År 1973 formgav Ann Wärff ett av de glasföremål som kommit att bli allra med känd för, ljuslyktan Snöboll som blev en stor försäljningsuccé för Kosta Boda och som har prytt sin plats i många svenska hem under årens gång.

Efter att Ann Wärff lämnat Kosta Boda arbetade hon som fri konstnär och skulptör i bland annat glas, brons och trä. Från 1978 och frammåt arbetade hon med studioglas, och under perioden 1979-1983 drev hon tillsammans med glasblåsarmästaren Wilke Adolfsson Stenhytta Glasstudio i Transjö nära Kosta. År 1982 grundade Ann Wärff Transjö Hytta ihop med Dirk Bimberg, Sven-Åke Carlsson och Jan-Erik Ritzman.

1985 bytte hon efternamnet Wärff mot moderns efternamn Wolff.

Tillbaka i Tyskland

Samma år som Berlinmuren föll återvände Ann Wolff till Tyskland och slog sig ned i Köln.

Under åren 1993-1998 arbetade som professor i formgivning vid Hochschule für bildende Künste Hamburg, innan hon återvände till Sverige igen.

Familj

Tillsammans med exmaken Göran Wärff har Ann Wolff tre döttrar: skulptören/bildhuggaren Hanna Wärff Radhe, den grafiska formgivaren Amanda Wärff (f. 1963) och författaren Pauline Wolff (f. 1971).

Ann Wolff är numera gift med Dirk Bimberg. Tidigare bodde de i Transjö i Smålands glasrike, men i början av 2000-talet flyttade de till Kyllaj på Gotland.