Alvar Aaltos Aalto-vas för snittblommor

Den finska arkitekten och formgivaren Alvar Aalto (1898-1976) räknas till en av de främsta inom nordisk funktionalism och är berömd bland arkitektur- och inredningsintresserade världen över. Kongressbyggnaden Finlandiahuset i Helsingfors, sanatoriet i Pemar och Villa Mairea i Norrmark är alla exempel på Aaltos skapelser. Han formgav dock även mindre föremål för större produktion och det är möjligt att köpa produkter av hans design även om man inte har några enorma belopp att investera. I Norden har till exempel den vackra Aalto-vasen för snittblommor blivit en klassiker.

Alvar Aaltos Aalto-vas

Utformning

Aalto-vasen tillverkas av Iittala och kännetecknas av böljande former som får snittblommor att falla annorlunda än i en klassisk symetrisk vas. Internationellt har den blivit en symbol för finsk formgivning och tidlös design som är både vacker och funktionell.

Den ursprungliga varianten som sattes i produktion var 14 cm hög. Redan på den tiden såldes fem olika färger, och senare lade Iittala till ytterligare några. När vasen firade sitt 80-årsjubileum år 2016 släpptes den i ytterligare en färg: smaragdgrön.

Viktigt: Numera är den stora Aalto-vasen 16 cm hög, inte 14 cm.

Tillverkning

De stora Aalto-vaser som idag säljs av Iittala är fortfarande munblåsta, precis som på 1930-talet. De tillverkas på Iittalas glasfabrik där erfarna glasblåsare munblåser varje vas. Skiftningar i glaset kan uppstå eftersom det är en traditionell tillverkning.

För att tillverka en enda Aalto-vas av den större modellen arbetar upp till sju hantverkare i tolv olika arbetssteg i glasbruket i Finland. Tidigare använde man sig av formar i trä som brändes bort, men ända sedan år 1954 är formarna av gjutjärn.

De mindre versionerna av vasen pressas.

Alvar Aalto Collection från Iittala

Numera finns Aalto-vasen tillgänglig i flera olika färger och storlekar, så att man kan välja det som passar ens stil och de blommor man vill sätta i vas. Det är också vanligt att blanda vaser av olika storlek och form i hemmet, eftersom flera vaser gör sig fint mot varandra. De färger som valts ut för vaserna är jordnära toner som mossgrönt och havsblått och de harmoniserar vackert.

Förutom blomvaser innehåller Alvar Aalto Collection hos Iittala också vissa andra föremål, bland annat ljuslyktor inspirerade av vasens böljande form.

En samlarvas och uppskattad gåva

Eftersom Aalto-vasen är tillgänglig i flera olika storlekar och glasfärger är det många entusiaster som gradvis samlar på sig en kollektion för att kunna kombinera olika storlekar och färger i hemmet. Även någon som redan äger en eller flera Aalto-vaser brukar bli glad av att få ytterligare en eftersom de är så fina ihop, vilket har bidragit till att göra Aalto-vaserna till populära gåvor för lite viktigare högtider, till exempel studentpresent, förlovningspresent, bröllopspresent och när någon fyller jämnt.

Historien bakom Aalto-vasen

Alvar Aalto ritade vasen med den idag så klassiska vågiga formen år 1936. Följande år presenterades den på världsutställningen i Paris och det sägs att den fick mycket uppmärksamhet där för sin skönhet och ovanliga form. Istället för strama linjer och geometriska former kom här något som böljade och såg ut att vara inspirerat av vindar och vatten. Enligt Alto själv var det havet som gav honom idén till hur vasen skulle se ut, men vasen har också sagts representera Finlands tusen sjöar. Detta är långt ifrån enda gången Alto inspirerades av naturen i sitt skapande.

Aalto skapade vasen som ett bidrag till en formgivningstävling för glasbruken Iittala och Karhula, som bägge ingick i samma konsern. Syftet med tävlingen var framförallt att få in lämpliga förslag som kunde produceras till världsutställningen i Paris. När förslaget lämnades in i form av några enkla skisser hade det ett fantasieggande svenskt kodnamn: Eskimåkvinnans skinnbyxa.

Efter världsutställningen i Paris blev Aalto-vasen en högt älskad succé och det är den fortfarande nu idag, nästan ett sekel senare. Vägen tid var dock inte helt lätt och att få igång serietillverkning av vasen innebar att flera hinder behövde överkommas.

Vad är Savoyvasen?

Aalto-vasen kallas även för Savoyvasen, eftersom Alvar Aalto och hans hustru Aino Alto – som även hon var arkitet och formgivare – valde att inkludera vasen när de inredde lyxrestaurangen Savoy i Helsingfors. Restaurangen är fortfarande igång och är fortfarande fylld av inredning designad av makarna Aalto. Ett annat smeknamn på Aalto-vasen är ”Ittalas tulpanvas” eftersom det är så vanligt att man använder den för just tulpaner.

Som trivia kan nämnas att paret Harry och Maire Gullichsen i den familjeägda Ahlströmkoncernen kom att vara ett viktigt stöd för paret Aaltos verksamhet både då och senare. Det var nämligen Ahlströmskoncernen som ägde glasbruken Iittala och Karhula och restaurangen Savoy, och paret Gullichsen delfinansierade också inredningsföretaget Artek.

Skötselråd

Man bör inte maskindiska en Aalto-vas.

Om en fläck inte går bort med vanlig varsam handdisk kan du lägga vasen i blöt i en lösning bestående av 1 dl diskmedel per 1 liter vatten. Skölj sedan omsorgsfullt och torka med en mjuk diskhandduk.